Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdagen

Givetvis är det helt upp till varje individ varför man vill eller inte vill fira Kristi himmelsfärds dag eller Kristi Flygare, som denna helgdag även kallas.

Själv firar jag med ett generöst giftpack! Se längre ner >>

Men varför är detta en helgdag och vad säger traditionen?

 • Firats sedan 375.
  Kring år 375 firade man betessläppningen då man släppte ut boskapen för att klara sig på utomhusbete. Kristi himmelsfärdsdagen sammanfaller vad jag förstår ganska väl med detta.
 • Jesus fördes upp till himlen.
  Jesus på ett moln till himmelen
  Kristi himmelsfärd enligt Apostlagärningarna 1:9, från boken Tokiga Bibelord
   Enligt Apostlagärningarna 1:9 bevittnades det hur Jesus med hjälp av ett moln for upp till himmelen.
  Storyn förtäljer föga förvånande inte något mer detaljerat än så. Åkte han till en plats i rymden, eller landade Jesus bland molnen eller var det kanske som Mormonerna hävdar, att han åkte till Sydamerika? Det är helt klart lite av en cliffhanger i denna berättelse.

  Detta skall enligt bibelberättelsen ha skett 40 dagar efter att Jesus återvänt från dödsriket i jordens inre vilket han något överraskande lämnade redan efter två nätter.

 • Medeltida himmelsspel
  På medeltiden dramatiserades händelsen med himmelsspel för att symbolisera att Jesus var kvar på ett andligt sätt även om han kroppsligen lämnade jorden. Detta slutade man med i samband med reformationen, men Kristi himmelsfärdsdagen förblev en helgdag likväl.
 • Folknykterhetens dag
  Nykterhetsorganisationerna har sedan 1925 firat denna dag med diverse manifestationer.
 • Metardag
  Denna dag kallas även Första Metardagen eller Den Stora Metardagen. Det har funnits en tro på att huruvida det nappar denna dag avgör hur fiskesäsongen blir. Man har tydligen även trott att det inte nappar före denna dag. Konstigt, ja. Men inte jämförelsevis.
 • Barärmdagen
  Dagen har även kallats barärmdagen eftersom det ansågs vara första dagen kvinnorna började gå med bara armar.
 • Kyrkan firar påstådd seger över döden.
  På påskdagen symboliseras bibelns berättelse om återuppståndelsen av att man tänder ett stort ljus framme i kyrkan. Detta är tänt under gudstjänsterna men släcks som symbol för att Jesus lämnade jorden och flög upp i himlen. Ljuset flyttas sedan till dopfunten där det tänds vid dopet som hör ihop med med bibelns berättelse om att Jesus lämnade dödsriket och återuppstod från döden.
 • Friluftsgudstjänst
  På Kristi himmelfärdsdagen är det vanligt att kyrkor ordnar gökotta på morgonen. Genom att vara i naturen kan man vända ansiktena mot himlen och ta in solhuset så som lärjungarna gjorde när Jesus försvann iväg med ett moln.
 • Giftpack day.
  Undertecknad ger en kraftig rabatt på ett paket om fem böcker under Kristi Flygare, Barärmdagen, Metardagen eller vad du nu vill. Passa på!

Vad har jag missat med denna dag?
Kommentera nedan.


Blog – Varför firar vi Kristi himmelsfärds dag – Jakob Ståhle

3 Responses

 1. Lars Sjöstrand
  | Svara

  ”Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdagen”? Borde det inte stått ”Därför är det helgdag Kristi himmelsfärdsdagen” eller liknande.
  Hur många procent av Sveriges befolkning firar något den dagen?

  • Jakob
   | Svara

   Lysande synpunkt Lars!!
   Det vore verkligen intressant att få en siffra på hur många/få som firar idag.
   Jag lägger detta i burken ”Saker Jag Lär Mig Varje Dag”.

 2. Mikael Westerlund
  | Svara

  Att Jesus lämnade jordelivet genom att flyga upp mot himlen på ett mol sägs det. Jag är mest nyfiken var dom anser att denna man befinner sig när det är molnfria dagar? Det kanske kommer i senare kapittel? Spänningen är i alla fall olidlig 🙂

Leave a Reply