#03 Din Hora! – Den Svartsjuke3 – Dagens Tokiga Bibelord


Den Svartsjuke 3
Dagens Tokiga Bibelord – En Granskning av Bibeln.
Vecka #1 – Den Svartsjuke.

Ytterligare ett halvt dussin bibelhänvisningar som förklarar att bibelns lider av svår svartsjuka.
”Din Hora!” En av bibelcitaten innehåller grovt språk från Herren. Så det bör kanske inte spelas upp i barnens närvaro 😉
Men vad säger egentligen Nya Testamentet om guds svartsjuka?

I Facebookgruppen ’Livets frågor – religions- och livsåskådningsdialog’ kommenteras avsnitt två och Den Svartsjukes förtärande eld och svartsjuka försvaras och motiveras.

Nästa veckans tema: Barnamördaren

Källhänvisningar i Bibeln:

Hes 16:35-38

”Hör därför Herrens ord, din hora: Så säger Herren Gud: Du bjöd ut ditt kön, du blottade ditt sköte, du horade med dina älskare och alla dina vidriga avgudar. Du dräpte dina barn och gav åt dem. Därför skall jag samla alla de älskare som har njutit din gunst, vare sig du tyckt om dem eller inte. Från alla håll skall jag samla dem, och jag skall blotta ditt sköte för dem, så att de ser dig i all din nakenhet. Jag skall döma dig som man dömer äktenskapsbryterskor och mörderskor. Du skall få känna av min vrede och min svartsjuka

Hesekiel 5:11-13

”Du har orenat min helgedom med alla dina vidriga beläten och alla dina avskyvärda bruk, och därför skall jag, så sant jag lever, säger Herren Gud, gå fram som en rakkniv, utan förskoning, utan barmhärtighet. En tredjedel av ditt folk skall dö av pest och gå under av svält inne i dig. En tredjedel skall falla för svärd utanför murarna. En tredjedel skall jag sprida för alla vindar. Jag skall förfölja dem med draget svärd. Mitt raseri skall få fritt lopp tills jag släckt min vrede på folket och tagit hämnd. När jag har gett mitt raseri fritt lopp, då skall de inse att jag, Herren, har talat i svartsjuk vrede”

Nya Testamentet
1 Kor 10:21-22

”Ni kan inte dricka både ur Herrens bägare och ur demonernas bägare, inte äta både vid Herrens bord och vid demonernas bord. Eller skall vi väcka Herrens svartsjuka?”

Kommentera gärna! Dela dina tankar.
/Jakob

Dagens Tokiga Bibelord lämpar sig givetvis väl som diskussionsunderlag på konfirmationsläger och i konfirmationsundervisning. Som konfirmand och även som konfirmationsledare eller konfirmationslärare är en relevant kunskap om bibeln en bra förutsättning för en uppriktig konfirmation av dopet.

Dagens Tokiga Bibelord som podcast på iTunes >>

Samtliga avsnitt >>

One Response

  1. Markus Nordenmark
    | Svara

    Hej. Nu har jag sett två avsnitt av dig och tycker att du är intressant att lyssna till. De frågor du för fram och den problematik som finns i bibeln är viktig. Det är många som faktiskt funderar på dessa och liknande frågor men de tas inte upp i kyrkan. Det är en stor svaghet, denna svaghet finns också hos mig.

    Detta om att HERREN är svartsjuk kan jag förstå och att Israel kallas för hora. Det svåra i sammanhanget är mer konsekvensen av att folk eller person är otrogen.

    / Prästen Markus

Leave a Reply