#02 En Förtärande Eld – Den Svartsjuke2 – konfirmation – Dagens Tokiga Bibelord


Den Svartsjuke 2
Dagens Tokiga Bibelord – En Granskning av Bibeln.
Vecka #1 – Den Svartsjuke.

Guds befallning om att beslagta land.
Gud är en förtärande eld.

Gud upprepar sig, som vanligt. Nu talar han om sig själv som svartsjuk, i egen person, samt upprepar hur han skall straffa barnbarns barnbarn till den som inte ärar honom.

Så lite från det lätt pornografiska kapitlet 23 i Hesekiel.
Öron och öron skall huggas av etc.

Första avsnittet av podden har redan skapat reaktioner på Facebook.
Kommentera gärna och dela dina tankar och synpunkter. Jag läser allt som skrivs.

Med vänlig hälsning,
Jakob

Källhänvisningar:

5 Mos 4:22-24

”Men ni skall gå över och ta det rika landet i besittning. Akta er då för att glömma det förbund som Herren, er Gud, har slutit med er, så att ni gör er en bildstod, en avbild av något som Herren, din Gud, har förbjudit dig att avbilda. Ty Herren, din Gud, är en förtärande eld, en svartsjuk Gud.”

5 Mos 5:7-9

”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Du skall inte göra dig någon bildstod, någon avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig”

Hes 23:25

”Jag skall låta min svartsjuka drabba dig. När de i vrede gör upp med dig skall de skära näsan och öronen av dig. De som är kvar hos dig skall falla för svärdet, och dina söner och döttrar skall tas till fånga. De som är kvar hos dig skall förtäras av eld.”

Här är en länk för de som vill läsa av det barnförbjudna innehållet i Hesekiels 23:e kapitel.>>

Dagens Tokiga Bibelord som podcast på iTunes >>

Avsnittet är lämpligt som underlag för konfirmation och konfirmationsundervisning eller på konfirmationsläger.
Om du är konfirmand eller skall konfirmeras kan det vara en god ide att ta upp Dagens Tokiga Bibelord med din konfirmationsledare eller med kyrkans präst eller pastor.

Samtliga avsnitt >>

 

16 Responses

 1. Jonas Bohlin
  | Svara

  Hejsan Jacob! Hoppas du har det bra!

  Jag TROR vi behandlade ämnet/frågan sist vi träffades, men jag tror att den även skulle passa bra att resonera kring i din pod.
  Det är tydligt att din ateism och ditt intresse för tokerierna i Bibeln är mycket starkt kopplade till varandra. Så ser det åtminstone ut om man betraktar ditt engagemang utifrån och rent objektivt (du får gärna rätta mig här). Men skulle det vara lättare för dig att på rent logiska premisser resonera kring Guds existens om Bibeln var mindre tokig eller rent av väldigt sund, klok och logisk?…eller åt andra hållet, om Bibeln inte ens fanns? Betraktar du tokigheterna som ett sorts kvitto på att Gud inte finns, är väl den kortfattade frågan?

  • Jakob Ståhle
   | Svara

   Hallå Jonas!!
   Jakob med ”k” här 😉

   Tack för att du skriver.
   Jag börjar med att svara på din kortfattade avlsutande fråga.
   Nej, det är ju två separata saker.
   1. Jag kan inte se någon anledning att tro på något gudaväsen, men jag förhåller mig öppen i frågan = Agnostisk ateist.
   2. Bibelns tokerier säger desto mer om boksamlingens (bibelns) trovärdighet, och även om kyrkornas trovärdighet, men det skadar ju inte religionen eftersom inte ens de som flera gånger bläddrat igenom hela bibeln från pärm till pärm tycks veta vad den innehåller.
   Jonas skrev:
   ”Skulle det vara lättare för dig att på rent logiska premisser resonera kring Guds existens om Bibeln var mindre tokig eller rent av väldigt sund, klok och logisk?”
   Snarare svårare. Hade bibeln varit logisk, sund, klok och konsekvent skulle risken förmodligen öka att fler gick på myterna 🙂

   Jag vet att det kan kallt och hårt (snudd på elakt) att prata med troende om deras tro som myter eller vidskepelser, men jag tror det är sunt i långa loppet. Så länge en övertygelse inte visar tecken på att vara något annat än en vidskepelse eller en myt, håller jag ärlighet högt när jag konverserar med friska och smarta människor som dig.
   Alla får tro precis vad de vill, men vi får vara försiktiga med vad vi predikar för andra vad de bör tro, eller vad tycker du Jonas?

   Hur stor inverkan har bibeln för din tro? Är den viktig för dig?
   Tror du på Jesus som guds son? Tror du på ett himmelrike?
   Tror du att bibelns gud är svartsjuk av sig? 🙂

   • Jonas Bohlin
    | Svara

    Jag såg att Urban också hade lite att bidra med på FB så jag svarar där, men för dem som råkar läsa detta ickesvar tipsar jag om ett klipp från SVT. Spola fram till 14.00 och titta i 15 minuter, Två intervjuer av Jessika Gerdin.
    http://www.svtplay.se/video/10432192/babel/babel-sasong-24-avsnitt-5

    • Jakob Ståhle
     | Svara

     Det var du som initierade konversationen här.
     Det hade varit intressant att ta del av dina tankar och svar på mina frågor här Jonas!

     Du är emellertid helt fri att stå över givetvis.
     Tack för ditt (kortvariga) engagemang.

     • Jonas Bohlin
      | Svara

      Då gör jag en copy/pase. Inget svårt, men jag tänkte att Urban skulle få vara med.

      Jag förstår precis vad du menar på ett sätt, men jag fick egentligen inget svar på frågan. Den var din personliga reflektion jag undrade över, inte risken att andra människor lurades in den Bibliska fällan. Vad jag försöker göra är att skala bort alla distraktioner från begreppet Gud. Bibelns tokigheter är en sådan distraktion, ja hela Bibeln egentligen. Så om vi tänker bort Bibeln för en stund och bara ägnar oss åt frågan om Guds existens där orden vidskepelse eller myt får vila en stund. Låt oss strunta i namngivningsprocedurerna och avmystifiera begreppet Gud helt enkelt och bara se på det objektivt… och det leder mig direkt in på din första fråga.

      Hur stor inverkan har bibeln för din tro? Är den viktig för dig?
      Nej, inte om vi talar om tron specifikt eftersom bibeln inte känner mig. Det är en bok. Inget mer. Johannes är inne på det. ”I begynnelsen var ordet (logos på grekiska) och ordet var hos Gud”. Och den som kan sin bibel och sin grekiska vet vad logos betyder och det är inte ord på papper…alls. En vanlig missuppfattning, både hos kristna och ateister som läser bibeln bokstavligt. Om jag skulle samtala med en nyfiken ateist om tro eller Gud så skulle Bibeln alltså få stå kvar i hyllan. Länge.

      Tror du på Jesus som guds son?
      En son är det mänskliga uttrycket för en mansperson som kommit från ytterligare en mansperson, och är ett försök att förenkla bilden av guds mycket otydliga väsen. Jag tror därför inte på den mänskligt biologiska implikationen. Jag tror att Jesus skulle kunna vara ett uttryck för Guds väsen, men jag tror samtidigt inte att det är hela sanningen om Gud. Bibeln ger inte hela bilden. Mycket långt därifrån.

      Tror du på ett himmelrike?
      Egentligen samma sak där. En sorts mänsklig bild av nästa liv, där man försöker beskriva det som någonting är bättre än det som är nu. Ett sätt att sälja in konceptet helt enkelt. Marknadsföring. Jag tror lite som Leibniz att ”detta är den bästa av världar” och att nästa liv (vad nu liv är) kanske innebär något som kan namnges som en himmel, men vars mening är högst oklar och dess innehåll lika oklar.

      Tror du att bibelns gud är svartsjuk av sig? 🙂
      Det där verkar vara skrivet av en person med dåliga livserfarenheter. Det enda jag kan kan ”hålla med om” är att allt hade varit så mycket enklare om Gud inte var enbart god. Gud kanske inte är enbart god beroende på vad godhet är för något. Vem vet det? …och vem har sagt att allting måste vara bra?

      • Jakob Ståhle
       |

       Jag ser konstruktionen gud/gudar som ett svar på det för människan okända. Något som stillar vår eventuella frustration kring livets frågor och frågetecken. Från början var gudarna svar på i stort sätt allt som vi inte själva kunde kontrollera. Sjukdomar och spridningen av dessa. Vindar, jordskred, åska, regn, vulkanutbrott, torka, nöd, välstånd, kärlek etc. Svaret på hur och varför vi kommit till och svaret på vad som händer när vi dör. Luckornas gud helt enkelt. Luckorna blir allt färre och gud blir inklämd i ett hörn som handlar om hur livet uppstod och andra saker vi ännu inte har svaren på. Dessa påstådda gudar kan givetvis även fungera som en tröst och ett hopp för somliga människor, samt vara något att förenas kring. Man kan skapa mysiga stunder, tända stearinljus och sjunga sköna repetitiva sånger om sin gud, etc, som stärker upplevelsen. De som är uppväxta med gud-konceptet behåller det i allmänhet gärna. Vi människor vill ju gärna bekräfta och försvara det vi tror på. De som växt upp utan konceptet blir sällan teister i vuxen ålder. Studier visar att böner på sin höjd har placeboeffekt, så det finns ju inget praktiskt att visa upp som stödjer idén om gudaväsen.
       Ungefär så ser jag på det nu.

       Du tycks ha en vag, närmast deistisk ’gudsbild’ (om det inte bara är så att du duckar för de konkreta frågorna kring tron på bibelns gud). Typ att gud är något större, mer odefinierat, som ligger bakom allt?
       Fint så. Jag har inga invändningar mot det.

       Det är ju bibelns innehåll jag granskar, inte andra människors personliga övertygelse. Men alltid intressant att konversera kring begreppen. Tack för det Jonas!

 2. Luan Bunyak
  | Svara

  Du är en viktig röst i vårt samhälle. Tack!

  • Jakob Ståhle
   | Svara

   Tusen tack för din positiva uppmuntran Luan.
   Värdefullt, stärkande och värmande.

 3. Shutterfly offers
  | Svara

  christian louboutin sale uk authentic louis vuitton purses tory burch shoes discount
  Shutterfly offers http://www.shutterfly-coupons.com

 4. DSW discount
  | Svara

  Colis agile ensuite très soigné, moi suis enchantée du cheap gucci bags acheté. Indulgence.

Leave a Reply