Fridjuret -ep01 – Leran Och Revbensleran

posted in: Fridjuret | 14

”Jag hade kunnat göra dig av latex eller silikon om jag hade velat…”

Jag, Jakob Ståhle har glädjen att introducera den nya serien ”Fridjuret” som kommer att publiceras på måndagar.

Ordkonstnären Andreas Nilsson får fria tyglar att leverera sina egna tankar och formuleringar i samarbete med Tokiga Bibelord. Jag lämnar över ordet till Fridjuret som först presenterar sig själv:

Andreas Nilsson:

”Jag har gjort mina kristna erfarenheter i en fundamentalistisk församling vid sidan om Svenska Kyrkan. I Bibeltrogna Vänner mfl förgreningar -som mina föräldrar och äldste bror med familj fortfarande tillhör- anser man att kvinnor ska tiga i församlingen, man menar att homosexualitet är en styggelse inför Herren och man är övertygad om att Syndafloden är en verklig historisk händelse. De åsikterna räcker för att få mig som antagonist. Det brinner till i den av evolutionen skapade moralkänslan: det här är fel. Det är ont. Det är en tro som får dåliga konsekvenser för människor. Det är alltså inte världsförklaringen som sådan som gör mig på dåligt humör; själva gudstron med tillhörande evolutionsförnekande, tron på ett högre syfte och en odödlig själ. Detta avfärdar jag, och med eftertryck, men det är den kristna livsåskådningen, kristendomen som moralfilosofi jag vänder mig starkast emot. En otäck och motsägelsefull gudsbild, tankarna på fri vilja och absolut moral, den absurda teologin och den skeva, naturvidriga människosynen med sin karusell av straff och förlåtelse som förtrycker och förgiftar den enskilda individen, korrumperar tanke-och känsloliv. Om jag i vanliga livet nöjer mig med att vara sekulär humanist är jag i den här uppläsningsserien fullt ut antiteist.
Mor och far, bror med familj: jag älskar er men anser att ni har hamnat snett i livet.”

Dagens Text:

Leran Och Revbensleran

Jag hade kunnat göra dig av latex eller silikon om jag hade velat, fast det inte var uppfunnet då, eller vax, och då hade du sett mera ut som du gör nu från första början. Fast blod, kött, fett, ben och det biokemiska delar egenskaper med lera och eftersom jag visste det gjorde jag dig av lera och av lerjord är du kommen. Jag bara säger: eftersom jag inte är bunden av naturlagarna hade jag kunnat göra min första upplaga av dig i getost eller tandkräm -det viktiga är livsanden och den blåste jag in i dina näsborrar.
Själen. Medvetandet. Det var en magisk slags rök som satte fart på leran och du blev människa. Förutsättningarna till din karaktär och personlighet i komplicerade koder; kognitiva förmågor, reservoarer för känsloliv och förnuft, vilja och drifter, instinkter och moral, kapacitet för minne och allt sånt blåste jag in som en rök i dig. Hjärnan ser ut som en stelnad, snirklig rök och den gjorde jag faktiskt så som en signatur eller ledtråd inne i lerhuvudet och fastän jag visste att själen inte går att skilja ut från hjärnan eller bevara utanför kroppen och att den behöver materia och energi för att kunna fungera -blod, syre, föda, vätska och ett elektrokemiskt nätverk- så var det en immateriell och slags magisk ande-rök jag blåste in i dig som innehåller själen och själen gjorde jag obunden och fri.
Och trots att förutsättningarna för dess existens, alltså hjärnan/ kroppen, ruttnar och äts av flugor, multnar och dunstar bort, bränns till stoft eller i vissa fall äts upp av vilda djur, så överlever själen och lever för alltid (mer än hundra miljoner år ): för det har jag bestämt.
Så du finns i själen, ÄR själen, eftersom den innehåller din person och ditt medvetande. Kan vi bara komma överens helt på mina villkor nu medan du lever så kan du vara med mig när din kropp har dött och du är osynlig; jag gör dig synlig igen med en ny slags docka som du kan vistas i och då kommer du dessutom att kunna sjunga otroligt bra och flyga.
Där efter döden tillsammans med mig kan du aldrig bli förkyld eller värre sjuk och du är aldrig ledsen eller tänker på vad du vill, bestämmer själv eller annat som kan bli dåligt. Jag har gjort om din individuella personlighet i själen så att du är följsam och lite fyrkantig på ett sätt som passar oss i all evighet (mer än hundra miljoner år ) och jag har ändrat premisserna för den mänskliga existensen: du kan inte längre förstöra vår relation med din fria vilja.
I min första idealvärld, den jag gjorde åt dig på jorden, hade du fri vilja och kunde göra mig besviken. Jag hade gjort en mäktig trädgård och min tanke var att du skulle leva där naken med en massa frukt och djuren, som alla var kelsjuka herbavorer -även de med knivar på tassarna och i munnen åt gräs och örter på den tiden. Våldet och döden fanns inte i början och där i början var din kropp också odödlig.
Fast du gjorde mig arg och jag gjorde dig dödlig; satte en gräns för kroppens livstid som straff för att du tagit ett dåligt beslut och gjort mig väldigt besviken. Du hade använt din fria vilja till att söka frigöra all den potential jag hade nedlagt i dig och det var verkligen aldrig min tanke. Min tanke var att du skulle leva där i min mäktiga trädgård med totalt orealiserade förmågor, skönt och friktionsfritt oförverkligad, en snäll och inte särskilt smart nudist.
Men du tog ett dåligt beslut och åt av ett magiskt äpple jag alldeles särskilt varnat för och hur dum får man bli egentligen, det fanns ju en massa annan frukt. Som straff gjorde jag din kropp dödlig och då under den första tiden på jorden i världen kunde du bara bli ungefär sex- till åttahundra år gammal, nu får du vara nöjd om du får åttiofem eller hundra för jag är fortfarande arg.
Men din själ är odödlig och om du lyssnar riktigt noga på mig och lever som jag vill den här gången, och använder din fria vilja till att begränsa dig själv och ligga lågt med upptäckarglädjen den här gången, så får du en ny chans i en ny idealvärld när din kropp har dött: en värld som ligger högt OVANFÖR jorden och det är jättemycket guld och vitt och vackert där och du kommer att få en jättebra sångröst och kunna flyga.
Där kan du aldrig bli förkyld eller sjuk i tankarna så att du tänker sånt som inte passar oss, sånt som skulle göra att det skär sig mellan oss för att du inte respekterar min auktoritet och tänker på mig hela tiden, sjunger och ber till min ära i höjden där i idealvärlden hela tiden; nej där slipper du kunna göra som du vill, jag har gjort om dig!

 

”Jag är Fridjuret. Jag sysslar med konstnärligt gestaltad religionskritik
-i allmänhet – och drift med kristendomen, i sann upplysningsanda, i synnerhet.
Jo -det behövs fortfarande, om än inte i samma utsträckning i Sverige som på andra håll i världen.
Jag läser mina egna texter, som kan ha drag av kåseri eller dikt, litterärt utsirad debattartikel.
Som innehållsligt rymmer såväl häcklande frontalangrepp på teologi och Gudsbild som mer lågmäld satir över religiösa dogmer, anspråk och världsbeskrivningar.
Jag hoppas jag roar, oroar och väcker tankar.
Vill du veta mer om min gärning -se mitt första avsnitt i den här serien.”

 

Fridjuret som podcast på iTunes >>

Samtliga avsnitt med Fridjuret>>

14 Responses

  1. Rastapopoulus
    | Svara

    Intressant och välskrivet!

Leave a Reply