#01 Guds namn är Den Svartsjuke – Podcast – Dagens Tokiga Bibelord – konfirmation

Den Svartsjuke 1
Dagens Tokiga Bibelord – Engranskning av Bibeln.
Vecka #1 tema – Den Svartsjuke.

Gud pratar om andra gudar, om sin egen svartsjuka och om att straffa barn ner till fjärde led om man ringaktar honom.

Bibelhänvianing:
2 MOS 20:1-5

”Detta är vad Gud sade: Jag är Herren, din Gud, som förde dig ut ur Egypten, ut ur slavlägret. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig.”

Ja Guds Svartsjuka är tydlig i Bibeln. I synnerhet i GT, men det konfirmeras även i NT vilket jag kommer återkomma till i senare avsnitt .
Intressant att bibelns gud talar så mycket om andra gudar.

Straffet är dessutom riktigt grisigt för detta påhittade ”brott” som bara tycks bygga på äregirig osäkerhet.

I nästa bibelord har det blivit dags för Mosa att hugga nya stentavlor och rista in budord, efter att han slagit sönder det orginaltavlorna som Gud själv hade ristat in och överlämnat till Mose.

Men det som är riktigt intressant är att Gud presentera sig vid namn.
Bibelns gud talar om vad han heter. Lyssna noga det

Bibelhänvisning:
2 MOS 34:14

”Herren sade: ”Jag sluter nu ett förbund med er. Inför hela ditt folk skall jag göra sådana under som inte har utförts i något land eller något folk. Hela det folk som du tillhör skall se hur överväldigande den gärning är som jag, Herren, utför med dig. Rätta dig efter det som jag befaller dig i dag. Jag skall driva bort amoreerna, kanaaneerna, hettiterna, perisseerna, hiveerna och jevuseerna för dig. Akta dig för att sluta förbund med invånarna i landet som du kommer till, så att de inte fångar er i en fälla. Ni skall riva ner deras altaren, krossa deras stenstoder och hugga ner deras asherapålar. Du skall inte tillbe någon främmande gud, ty Herrens namn är Den svartsjuke, han är en svartsjuk Gud.

Bibelns Gud heter alltså Den Svartsjuke.

Dagens Tokiga Bibelord som podcast på iTunes >>

Om du skall delta som konfirmand på konfirmationsläger eller om du skall konfirmeras i kyrkan så kan det vare ett strålande tillfälle att låta Dagens Tokiga Bibelord vara underlag för diskussion kring bibeln och bibeltolkning. Konfirmation är ju egentligen att konfirmera barndopet. Vill du bli konfirmerad bör du ha en rättvis och relevant kännedom om bibeln. Ta gärna upp Dagens Tokiga Bibelord med din konfirmationsledare, pastor, präst eller konfirmationslärare.

Samtliga avsnitt >>

4 Responses

 1. Fredrik Öberg
  | Svara

  Japp! Han har skapat oss och älskar oss och lika arg som du blir om din fru hoppar i säng men någon annan lika arg och lite till blir Gud när vi vänder honom ryggen. Svartsjukt kräver Gud åt sig den ande han har låtit bo i oss står det i Nya Testamentet. Avgudadyrkan på den tiden var ibland handgjorda gudar. Idag kan det vara vår karriär, våra pengar eller något annat som vänder oss bort från Gud.

  • Jakob Ståhle
   | Svara

   Tack för ditt engagemang, dina tankar och undervisning Fredrik!
   Du tycks vara säker på din sak. Hur kan man veta att det är så, att guden Den Svartsjuke har skapat oss och att han älskar oss?

   • Amelia
    | Svara

    Tip top stffu. I’ll expect more now.

 2. […] Ny podcast: Dagens Tokiga Bibelord […]

  Vi trummar för en ny podcast: Dagens Tokiga Bibelord.
  Biskop Sören Dalevi är ny krönikör i NWT som öppnar med “jag är inte religiös!”.

  John och Anders är tillbaka varje vecka igen. Denna gång med alternativ fakta

  Det har varit Superbowl och Lady Gaga har visat att Melodifestivalens produktion ser ut som en mellanstadieklass föreställning.
  John inser att han jobbar mindre än Anders med sina sex föreställningar i veckan.
  Och Anders har bråkat på twitter. Ärkebiskop Antje Jackelén svarar på skillnaden mellan en existerande gud och en icke-existerande gud med att hänvisa till boken God Without Being som angriper med ett postmodernistiskt perspektiv.

  Regeringen vill ha hårdare kontroller av religiösa friskolor. Kan fika och bullar hjälpa mot våldbejakande extremism? Tusentals sexövergrepp mot barn inom katolska kyrkan i Australien.
  Är kvinnans ställning stark inom islam? Och vad skriver mästaren av alternativ fakta på Twitter?

  Vi hinner med ett Tokigt Bibelord och Radio Houdi rekommenderar innan vi läser alternativ fakta.

  Radio Houdi

Leave a Reply